Make-up: Conditii de igiena obligatorii in era COVID-19

Dragilor,

Pandemia Covid-19 afecteaza intreaga omenire si, pentru a preveni raspandirea virusului, zonele afectate cer oamenilor distantarea sociala, ramanand acasa, departe de multime.

Spalarea mainilor si curatarea bunurilor a devenit o prioritate majora.

In timp ce multi oameni isi curata in mod regulat telefoanele si mobilierul este momentul sa dedicam atentie si curatarii produselor de make-up.

Motivul: Coronavirusul supravietuieste pe suprafete zile intregi…inclusiv pe produsele de machiaj.

Conform unui raport realizat de Institutul National de Sanatate Publica in care s-a analizat cat poate supravietui coronavirusul de diverse suprafete, s-a constatat ca acesta poate trai:

pana la 4 ore pe cupru

pana la o zi pe carton</p

pana la 3 zile pe plastic si otel inoxidabil.

Multe dintre instrumentele de machiaj, pensule (manerele pensulelor), palete de farduri, fonduri de ten etc. sunt confectionate din aceste materiale si pot fi infectate daca sunt folosite de catre o persoana bolnava.

Indiferent daca esti make-up artist, trainer, esti in curs de formare, esti pasionat de make-up sau doresti sa colaborezi cu un MUA pentru o ocazie speciala trebuie sa detii cateva cunostiinte de igiena si curatenie din acest domeniu.

Iata cateva dintre regulile de baza, reguli cheie, pe care ar trebui sa le stii referitoare la igiena si, respectiv, la ce ar trebui sa te astepti de la cei care realizeaza un machiaj:
Pasii pentru realizarea in siguranta a machiajului

☑️Maini curate si dezinfectate!

Este un pic de bun simt…n-ai cum sa incepi fara asta. Make-up artistii nu pot lucra fara maini, incepand de la aplicarea cremei hidratante, pana la manipularea pensulelor sau altor produse de machiaj.

Dupa cum stim, germenii si bacteriile se pot raspandi extrem de usor iar, pentru a preveni acest lucru asigurati-va ca mainile sunt foarte curate, dezinfecteza-te in fata clientului pentru a-i asigura linistea.

☑️Fara double-dipping!

Acesta este un termen pe care il folosesti atunci cand o pensula sau orice alt aplicator este introdus intr-un produs (cum ar fi fond de ten, eyeliner gel, ruj/gloss etc.) si, apoi, reintrodus dupa ce a fost aplicat pe o parte a fetei.

Lucrul acesta poate provoca contaminarea produselor si, eventual, infectarea clientului.

Doar pentru ca germenii nu pot fi vazuti asa nu inseamna ca ei nu sunt acolo. Imagineaza-ti  ca un client are un herpes (care este extrem de contagios, ca sa nu vorbim despre coronavirus), si i-ai aplicat rujul cu o pensula, apoi aceeasi pensula ai reintrodus-o in acelasi produs…contaminarea s-a produs…foarte simplu si usor.

Pentru a preveni double-dipping intr-un produs investeste intr-o spatula si o paleta din inox pentru mixarea produselor, astfel folosesti cantitati mici de produs si eviti double-dipping, apoi le cureti si le dezinfectezi dupa finalizarea fiecarui tip de machiaj.

Scopul igienei este de a preveni contaminarea produselor de makeup si, implicit, a clientilor. Tot ce atinge direct pielea este contaminat iar daca nu poate fi curatat complet, atunci nu atinge cu el pielea unui alt client.

☑️Foloseste aplicatoare si instrumente de unica folosinta!

Utilizeaza aplicatorul pentru mascara doar o singura data.

Desigur daca este propriul rimel pe care il folosesti doar pe tine atunci acest lucru este absolut in regula pentru ca nu raspandesti bacteriile.

Insa, daca aplici mascara unui client, asigura-te ca utilizezi un aplicator de unica folosita pentru fiecare ochi si nu faci double-dipping.

Mascara este produsul cu expunerea cea mai mare catre infectii, deoarece are o consistenta umeda, loc caldut si recipient intunecat…3 conditii perfecte in care germenii si bacteriile se dezvolta.

Asigura-te, intotdeauna, ca esti bine aprovizionata cu dischete demachiante, betisoare de urechi, aplicatoare de unica folosinta pentru mascara si ruj/lipgloss, servetele etc.

☑️Curata si dezinfecteaza pensulele, intrumentele si accesoriile de make-up!

Pensulele trebuie sa fie intotdeauna dezinfectate intre clienti iar bureteii ar trebui sa fie alocati cate unul, separat, fiecarui client.

Nu fiti tentate sa folositi aceeasi pensula murdara pentru realizarea make-upului mai multor cliente. Intre utilizari, dezinfecteaza cu alcool izopropilic sau alte solutii de curatare a pensulelor (usor mai blande). Cateva pulverizari vor ucide bacteriile, apoi sterge pensula pe un servetel curat. Se va usca in cateva secunde iar pensula poate si folosita din nou.

Nu uita manerele pensulelor, trebuie, de asemenea, curatate ca masura de precautie.

Chiar si penseta, forfecuta, ascutitoarea, spatula si paleta din inox trebuie dezinfectate intre fiecare sedinta de makeup.

TIPS & TRICKS:
cum sa cureti mai usor pensulele de makeup si accesoriile

Eu, personal, dupa fiecare sedinta imi spal pensulele si accesoriile de makeup cu apa fierbinte si sampon, iar ca tips iti pot spune ca pentru a inlatura mai usor texturile cremoase de pe pensula (fond de ten, concealer, etc) inmoi pensula in putin ulei de masline mai intai, ptr a ajuta la descompunerea produsului si apoi continui si apa fierbinte si sampon.

Mai trebuie sa stii ca produsele cu textura pudrata (farduri de ochi pudra, farduri de obraz pudra etc.) sunt foarte usor de curatat intrucat bacteriile nu au acolo un loc propice de dezvoltare precum in texturile cremoase. Pentru a le dezinfecta poti pulveriza alcool izopropilic de peste 85 %, astfel ca bacteriile de pe suprafata sunt eliminate.

In concluzie, asigura-te ca esti mai constienta de igiena, curatenia si calitatea produselor pe care le folosesti in realizarea machiajelor personale sau profesionale.

Acum este momentul perfect pentru a verifica datele de expirare ale produselor din trusa de machiaj si pentru a experimenta si metode noi de igiena, astfet incat atunci cand se termina aceasta pandemie sa fim in situatia de a ne servi clientii mai bine.

Sper din suflet ca aceasta postare v-a fost utila si imi doresc sa impartasiti aceste informatii mai departe, astfel incat sa nu lasam cativa “profesionisti” sa ne compromita profesia si reputatia.

De asemenea, dragi potentiali clienti, va rog, sa luati in consideratie aceste sfaturi pentru referinte viitoare.

Aveti grija de voi si sa ne revedem cu bine curand!